In het laatste kwartaal van 2021 heeft Apple een recordomzet behaald, ondanks het nijpende chiptekort waar veel grote fabrikanten de laatste tijd mee te maken hebben. Ook boekte het Amerikaanse techconcern flink meer winst.

Het afgelopen kwartaal kwam bij Apple de winst uit op 35 miljard dollar (zo'n 31,4 miljard euro). De omzet bedroeg 124 miljard dollar. Dat was in beide gevallen meer dan het jaar ervoor, toen de winst en de omzet bleven steken op respectievelijk 29 en 111 miljard dollar.

Volgens topman Tim Cook steeg de verkoop bij Apple door de grote vraag naar nieuwe producten en diensten die het bedrijf afgelopen jaar op de markt bracht. Rond de feestdagen verkoopt de techgigant traditiegetrouw onder meer veel iPhones.

Behalve bij de iPads was in alle productcategorieën sprake van een stevige verkoopplus. Apple biedt ook steeds meer abonnementsdiensten aan, zoals een fitnessdienst, en Apple Pay breidt zich nog altijd verder uit naar landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika.

Het bedrijf komt vanwege de coronapandemie niet met concrete financiële verwachtingen voor dit jaar. Wel heeft de onderneming in een toelichting op de cijfers gezegd dat de omzetgroei in het lopende kwartaal waarschijnlijk wat zal afzwakken. Daar staat tegenover dat Apple verwacht dat de leveringsproblemen minder erg worden. Cook ziet dan ook geen reden voor grote veranderingen op dat gebied.