Flitsbezorgers mogen niet langer zogenoemde darkstores in Amsterdam openen. Dat heeft de gemeente besloten. Deze kleine distributiecentra van de snelle bezorgers zorgen voor te veel overlast voor omwonenden, vindt de gemeente Amsterdam.

Flitskoeriers als Gorillas en Getir beloven boodschappen binnen tien minuten te bezorgen. Om die belofte waar te maken, openen ze vaak distributiewinkels met afgeplakte ramen - vandaar de naam darkstores - midden in woonwijken.

Dat levert problemen op, doordat darkstores gedurende de dag bevoorraad worden en koeriers af en aan komen om boodschappen op te halen en af te leveren. Dit tot onvrede van wijkbewoners, die bij de gemeente Amsterdam klaagden vanwege drukte, geluidsoverlast en verkeershinder.

Amsterdam heeft nu bepaald dat de bedrijven een jaar lang geen nieuwe darkstores mogen openen. Dat geeft de gemeente de tijd om regels op te stellen voor de nieuwe tak van bezorging. Momenteel bestaan er namelijk geen specifieke regels voor ze, omdat de bedrijven geen supermarkten, maar ook geen winkels zijn.