De Europese Unie heeft donderdag bij wereldhandelsorganisatie WTO een zaak tegen China aangespannen ter ondersteuning van Litouwen. China zit de export uit het EU-land dwars nu Taiwan een diplomatieke post mag openen in de Litouwse hoofdstad Vilnius. China ziet het eiland als een afvallige provincie.

De opening van het Taiwanese kantoor ligt dus gevoelig. Peking zet al langer landen onder druk om hun banden met het democratische Taiwan af te zwakken of te verbreken. China probeert ook via het bedrijfsleven Litouwen op andere gedachten te brengen, zo klinkt het.

China verbiedt onder meer de invoer van Litouwse producten en vraagt Europese bedrijven die handel drijven met China om alle samenwerking met Litouwse bedrijven te beëindigen.

Volgens EU-handelscommissaris Valdis Dombrovskis is het besluit om een zaak tegen China te beginnen "niet lichtvaardig" genomen. "Na herhaalde mislukte pogingen om de kwestie bilateraal op te lossen, zien wij echter geen andere uitweg dan de WTO te vragen een zaak te starten tegen China", zegt hij donderdag in een verklaring.

Dombrovskis zegt verder dat het landenblok diplomatieke oplossingen voor de vete nastreeft. De EU heeft het probleem de afgelopen weken ook bij China zelf aangekaart. De Verenigde Staten hebben te kennen gegeven de Europese Unie en Litouwen in deze kwestie te steunen.