Tesla behaalde een recordwinst in het vierde kwartaal en heel 2021 dankzij een sterke toename in het aantal geleverde elektrische voertuigen. Ondanks het wereldwijde tekort aan computerchips dat de auto-industrie flink heeft geraakt, zag het bedrijf zijn winst een recordhoogte bereiken.

Het Amerikaanse bedrijf in de Texaanse stad Austin verdiende vorig jaar 5,5 miljard dollar (bijna 4,9 miljard euro). In 2020 bedroegen de netto-inkomsten nog 3,47 miljard dollar.

Het bedrijf wil dit jaar 50 procent meer voertuigen produceren dan vorig jaar. Daar zullen vanwege het tekort aan chips geen nieuwe modellen bij zitten, zei topman Elon Musk.

De presentatie van de Cybertruck-pick-up, die eigenlijk vorig jaar in de verkoop zou gaan, loopt daardoor opnieuw vertraging op. Tesla werkt nog niet aan een beloofde kleine elektrische auto van 25.000 dollar, maar dat zal nog wel gebeuren, aldus de topman.

Voor Tesla was 2021 een doorbraakjaar, zei Musk tijdens een conferencecall met analisten. "Er mag niet langer worden getwijfeld aan de levensvatbaarheid en winstgevendheid van elektrische voertuigen", schreef Tesla in een brief aan de aandeelhouders.

In het vierde kwartaal van 2021 verdiende het bedrijf 2,32 miljard dollar (2,06 miljard euro). Exclusief speciale posten, zoals op aandelen gebaseerde beloningen, verdiende het bedrijf 2,54 dollar per aandeel. Dat was meer dan de 2,36 dollar per aandeel die Wall Street had verwacht.

De kwartaalomzet was met 17,72 miljard dollar ook hoger dan analisten hadden verwacht. Die gingen uit van 17,13 miljard dollar. Tesla leverde vorig jaar een recordaantal van 936.000 voertuigen, bijna het dubbele van wat het bedrijf in 2020 leverde.