Microsoft boekte over de laatste drie maanden van 2021 een hoger dan verwachte winst van 18,8 miljard dollar (16,6 miljard euro), maar de aandelenkoers zakte met meer dan 5 procent na weer een onrustige dag op Wall Street, aldus The Guardian.

De softwaregigant uit Seattle noteerde een omzet van 51,7 miljard dollar, een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht.

Maar de cijfers waren niet goed genoeg om indruk te maken op beleggers die hun vertrouwen in de techsector lijken te hebben verloren na een hausse van de aandelenkoersen tijdens de pandemie.

Microsoft is de eerste van de grootste Amerikaanse techbedrijven die de cijfers van het vierde kwartaal van 2021 heeft bekendgemaakt. Apple, Amazon, Meta en Alphabet volgen nog. De kwartaalcijfers worden nauwlettend in de gaten gehouden sinds de aandelenkoers van Netflix is ingestort na de bekendmaking van teleurstellende abonneecijfers.

Sindsdien hebben de aandelenmarkten een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Beleggers zijn bezorgd over de plannen van de Federal Reserve om de rente te verhogen en de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Microsoft profiteerde tijdens pandemie van verschuiving naar internet

Microsofts activiteiten op het gebied van cloudcomputing konden profiteren van de verschuiving naar het internet toen wereldwijd vanwege de pandemie kantoren dichtgingen.

Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft, verwacht dat de trend doorzet. "Digitale technologie is het flexibelste middel waarover de wereld beschikt om met beperkingen om te gaan en het dagelijkse werk en leven opnieuw vorm te geven", zei Nadella.

"Nu technologie als percentage van het wereldwijde bbp blijft toenemen, innoveren en investeren we in diverse en groeiende markten, met een gemeenschappelijke onderliggende technologische structuur en een bedrijfsmodel dat een gedeelde strategie, cultuur en doelgerichtheid versterkt."