Vliegtuigbouwer Airbus wil zijn Beluga-transportvliegtuigen verhuren om andere industrieën te helpen bij het vervoer van extra grote machines door de lucht, schrijft Reuters. De vliegtuigen, waarvan de vorm doet denken aan een walvis, dienen tot nu toe vooral voor het vervoer van vliegtuigonderdelen tussen fabrieken in Europa.

De verhuur van reservecapaciteit in de Beluga ST- en nieuwe Beluga XL-transportvliegtuigen zal volgens Airbus leiden tot de oprichting van een dochteronderneming voor commerciële vrachtluchtvaart, die vanaf 2023 zal opereren.

Weken na de stopzetting van de productie van 's werelds grootste passagiersvliegtuig, de A380, werkt Airbus aan een nieuwe bestemming voor de Beluga, die qua volume het grootste commerciële vrachtvliegtuig van het Westen zou kunnen worden.

Het nieuwe bedrijfsonderdeel zal op commerciële basis werken, aldus Airbus. "Het zal zijn inkomsten halen uit de verkopen, en het zal alle investeringen en operationele kosten zelf dragen", zei een woordvoerder.

Analisten zeggen dat de vraag naar de mogelijkheid om ladingen met een extreem formaat te vervoeren zonder ze te demonteren groeit. De vraag is deels het gevolg van verzwakte bevoorradingsketens. Logistiek managers kiezen voor grote vliegtuigen wanneer de tijd om gebruik te maken van schepen ontbreekt.