Er zijn fors meer kentekens aangevraagd voor landbouwmaterieel dan verwacht, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dinsdag. Sinds begin dit jaar moeten de voertuigen een kenteken hebben om de weg op te mogen. De RDW spreekt van een "enorme eindsprint".

In het afgelopen jaar werd op de valreep nog voor bijna 750.000 land- en bosbouwtrekkers, rijdende werktuigen en getrokken materieel een kenteken aangevraagd. Dat waren er 200.000 meer dan verwacht.

De RDW had eigenaren van landbouwvoertuigen opgeroepen niet tot het laatst te wachten om een kenteken aan te vragen. De dienst ging er in september vorig jaar nog van uit dat zo'n 550.000 tractoren, aanhangwagens en getrokken machines en zogeheten motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op kenteken moesten worden gezet.

In de provincie Noord-Holland werd nog een flinke eindsprint getrokken qua registratie, aldus de RDW. Daar zijn nu ruim 45.000 voertuigen geregistreerd. Begin november stond de teller daar nog op 26.000 registraties.

Noord-Holland viel daarmee lager uit dan verwacht en zit volgens de RDW in de middenmoot qua registraties. In Gelderland werden met 116.000 de meeste voertuigen op kenteken gezet. Daarna volgen Noord-Brabant met 94.000 en Overijssel met 56.000.

Meeste aanvragen in laatste drie maanden

Meer dan de helft van de aanvragen kwam in de laatste drie maanden van 2021 binnen. Voor trekkers werden de meeste registraties aangevraagd, gevolgd door getrokken materieel en rijdende werktuigen.

Volgens de RDW stonden in schuren en loodsen nog veel voertuigen "waarmee de eigenaren mogelijk toch nog op de weg komen". Eigenaren hebben daarom het zekere voor het onzekere genomen en toch een kenteken aangevraagd. Ook kwamen veel aanvragen binnen voor zelfgebouwde landbouwaanhangwagens.

Het gros van de aanvragen is inmiddels behandeld. Vanwege de hausse moeten de komende maanden nog ruim 95.000 aanvragen behandeld worden, aldus de dienst.