LONDEN - Het Britse telecomconcern Vodafone verkoopt voor 1,035 miljard euro zijn belang van 100 procent in Vodafone Sweden aan de Noorse branchegenoot Telenor. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Vodafone zei dat de opbrengsten van de verkoop na de overname van de schulden door Telenor ongeveer 970 miljoen euro zullen bedragen. De transactie wordt waarschijnlijk voor het einde van dit jaar afgerond na goedkeuring van de kartelautoriteiten.

Vodafone Sweden is de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Zweden. De onderneming telt 1,5 miljoen klanten en heeft een marktaandeel van ongeveer 15 procent.

Vodafone en Telenor kwamen tevens een Partner Network Agreement overeen. Dankzij deze samenwerkingsregeling tussen beide bedrijven blijft het voor gebruikers van Vodafone Sweden mogelijk om gebruik te maken van de diensten en producten die de Britse telecomaanbieder wereldwijd biedt.

Telenor liet weten dat door de overname het klantenbestand in Scandinavië met 37 procent wordt uitgebreid tot 5,6 miljoen. Bijna 22.000 mensen werken bij Telenor in zestien landen. De Noorse overheid is de belangrijkste aandeelhouder met 53 procent.