Gas en kernenergie zijn niet duurzaam of groen, stelt een groep experts in een op verzoek van de Europese Commissie geschreven rapport. Dat oordeel ondergraaft plannen van de commissie om deze twee energiebronnen onder bepaalde voorwaarden als groene investeringen aan te merken.

Brussel had zelf om advies van de deskundigen gevraagd in het kader van een nieuw Europees classificatiesysteem voor financiële producten. De bedoeling daarvan is dat beleggers en investeerders wetenschappelijk onderbouwde zekerheid krijgen dat zij hun geld in duurzame projecten steken.

De groene taxonomie, zoals het classificatiesysteem heet, moet ook 'groenwassen' voorkomen. Dat is het aanbieden van financiële producten die eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn als de verkoper wil doen geloven.

Volgens de deskundigen van banken, bedrijven en maatschappelijke organisaties is gas niet groen en zullen ook nieuwe, schonere gasgestookte installaties dat niet worden. De experts zijn er ook geen voorstander van om gas tijdelijk een groen label te geven zoals de commissie voorstelt, namelijk als het wordt gebruikt in plaats van het nog meer vervuilende steenkool.

Ook bij het opnemen van kernenergie in de 'groene investeringengids' zet het platform vraagtekens. De risico's bij het opslaan van nucleair afval zouden de afgelopen decennia niet zijn opgelost.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zal het rapport nu eerst geanalyseerd worden en komt het dagelijks EU-bestuur "zo snel mogelijk" met een besluit over gas en kernenergie.