Accell, de eigenaar van fietsenmerken als Batavus en Sparta, wordt overgenomen door een consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder KKR. Accell kwam met het consortium een overnameprijs van 1,6 miljard euro overeen, maken de partijen maandag bekend. De Nederlandse investeringsmaatschappij Teslin vergroot haar belang in het bedrijf.

Accell en de overnemende partijen denken dat het beursgenoteerde bedrijf beter af is in private handen en onderhandelden daarom sinds november over een overname. De overnamesom van 1,6 miljard euro komt neer op 58 euro per aandeel, 26 procent boven de slotkoers van vrijdag.

Accell denkt op deze manier sneller te kunnen groeien. "Op de beurs wordt er veel meer op korte termijn gedacht en in handen van een investeerder kunnen we onze langetermijnstrategie beter uitbouwen", zegt CEO Ton Anbeek tegen NU.nl.

Wat die plannen concreet inhouden, moet het bedrijf nog bekijken. Wel is duidelijk dat Anbeek Accell wil laten groeien in onder andere e-commerce en digitalisering. Er zullen geen ontslagen vallen en er volgt ook geen herstructurering als gevolg van de overname.

Accell weigerde eerder overnamebod van Pon

Op dit moment zijn investeringsmaatschappijen Teslin en Hoogh Blarick met een belang van respectievelijk 10,8 procent en 7,5 procent de grootste aandeelhouders. Hoogh Blarick verkoopt het volledige belang aan het consortium. Teslin, dat deel uitmaakt van het consortium, zal na de overname 12 procent van de aandelen bezitten.

De overname is onder voorbehoud en moet nog worden goedgekeurd door concurrentiewaakhonden.

In 2017 ontving Accell al eens een overnamebod van investeerder Pon, maar dat bod vond het bedrijf te laag. In 2020 had Pon 9,48 procent van Accell in handen, maar dit jaar verkocht de investeerder zijn volledige belang in het bedrijf.

KKR was eigenaar van V&D

De nieuwe eigenaar van de fietsenfabrikant deed al vaker zaken in ons land. Zo was de investeringsmaatschappij in het verleden eigenaar van onder meer HEMA en het teloorgegane V&D.

Ook kocht KKR in 2018 de Unilever-divisie die onder meer Becel en Blue Band produceert. Het bedrijf heeft op dit moment een belang in parkeerdienstverlener Q-Park en in de vakantieparken van Roompot.