Door problemen met slaapapneuapparaten komt Philips' winst uit voortgezette activiteiten voor het hele jaar uit op 612 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro. De problemen zadelden het bedrijf op met een kostenpost van 719 miljoen euro, nog los van eventuele juridische kosten.

De slaapapneuapparaten bevatten isolatieschuim dat bleek te kunnen afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Als het schuim met bepaalde schoonmaakmiddelen in aanraking komt, kan dat tot chemische reacties leiden die mogelijk schadelijk zijn.

Naast de kosten van de terugroepactie krijgt Philips naar verwachting nog te maken met schadeclaims van gebruikers. Met name in de Verenigde Staten zijn al rechtszaken aangespannen. In totaal legde Philips al 775 miljoen euro opzij voor de nasleep van de problemen.

Philips heeft ondertussen zo'n 750.000 van de naar schatting 5,2 miljoen kapotte apparaten vervangen. De operatie zou eind dit jaar moeten afgerond zijn, staat in het cijferraport.

De omzet van Philips kwam uit op 17,2 miljard euro. Daarmee lag de vergelijkbare omzet 1 procent lager dan een jaar eerder. In het slotkwartaal van het jaar was sprake van een 10 procent lagere omzet.

Philips waarschuwde eerder veel last te hebben van tekorten aan elektronische componenten en krapte in de vrachtcapaciteit, wat de omzet raakt. Ook stellen klanten de installatie van apparatuur uit en zijn de kosten voor vrachtvervoer flink gestegen.