De Amerikaanse regering voert gesprekken met Qatar over leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan Europa voor het geval dat Rusland Oekraïne binnenvalt en daardoor Europese tekorten aan gas ontstaan, zo melden bronnen van persbureau Bloomberg.

Qatar is een van de belangrijkste producenten van lng ter wereld. De Golfstaat verkoopt het overgrote deel van zijn lng aan Aziatische landen, maar ongeveer 5 procent van het gas uit Qatar gaat naar Europa.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden praat nu met Qatar over verhoogde leveringen aan Europa als de gasleveringen vanuit Rusland zouden dalen of verstoord zouden worden door een Russische invasie van Oekraïne.

Mogelijk dienen de gesprekken tussen de VS en Qatar als drukmiddel om Europa ertoe over te halen om zich aan te sluiten bij de sancties die de VS voor ogen heeft om Rusland in het geval van een invasie te straffen.

Rusland is goed voor meer dan 40 procent van de Europese gasvoorziening en ongeveer een derde van dat gas wordt vervoerd via pijpleidingen door Oekraïne. Daardoor zijn er in Europa grote zorgen over gastekorten. Ook zou Moskou de gaskraan naar Europa kunnen dichtdraaien als er harde westerse sancties worden opgelegd.

VS sprak ook met andere landen en energiebedrijven

Biden zou de Qatarese leider emir Tamim Bin Hamad Al Thani willen uitnodigen voor een spoedige ontmoeting in het Witte Huis om over de kwestie te praten, aldus de ingewijden. Ook zou de Amerikaanse regering met andere landen praten over gasleveringen aan Europa.

Eerder deze maand zou de Amerikaanse regering ook al met verschillende internationale energiebedrijven overleg hebben gevoerd over de levering van extra gas aan Europa als het tot een oorlog tussen Rusland en Oekraïne komt.