Werknemers hebben zich vorig jaar vaker ziek gemeld dan voorheen en het verzuim duurde ook langer. Dat melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die zicht hebben op het verzuim van zo'n miljoen werknemers.

"Een eerste grove analyse laat zien dat het gemiddelde verzuim in 2021 ten opzichte van 2019 en 2020 verder is gestegen. Werkenden waren vorig jaar met name langer ziek."

Ging het in de eerste maanden van 2021 nog de goede kant op, daarna ging het snel bergafwaarts. "Vanaf april tot en met december bleef het verzuim hoger dan de jaren ervoor." In de laatste maanden van het jaar ging het aantal ziekmeldingen door het dak.

Dat bleef zo tot en met december. Door de kerstvakantie en wellicht ook de lockdown meldden iets minder mensen zich in december ziek dan de maand ervoor, maar het ging nog steeds om een verzuimpercentage van bijna 5 procent.

De redenen voor de ziekmeldingen waren hoofdzakelijk corona en de ouderwetse griep. In december was het coronavirus goed voor 35 procent van het aantal ziekmeldingen, de griep voor 25 procent.

Vanwege de omikronvariant van het coronavirus verwachten ArboNed en HumanCapitalCare dat het gemiddelde verzuimpercentage in het lopende kwartaal verder zal oplopen. Ook zijn de vakantieperiode en de lockdown inmiddels voorbij.

Vooral ziekmeldingen in zorg, onderwijs en bouw

De sectoren waar in december het verzuim het hoogst was, waren de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en de bouw.

"Dit zijn sectoren waar werknemers volgens een dienstrooster en vrijwel altijd op locatie werken", zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. "Een coronabesmetting bij een collega en de beperkte mogelijkheden om thuis te werken, hebben in deze sectoren meer impact.