Een steeds groter deel van de huizen gaat weg voor meer dan 1 miljoen euro. Vooral in de grote steden en rijkere delen van Noord-Holland als Het Gooi kosten veel woningen meer dan 1 miljoen, meldt de NVM woensdag. Volgens de makelaarsvereniging komt dat niet alleen door de grote stijging van de huizenprijzen in het algemeen, maar ook door een grotere bereidheid om extra geld uit te geven aan comfortabel wonen.

Jarenlang had het aantal huizen dat voor minstens 1 miljoen euro werd verkocht een aandeel van maximaal 1,5 procent in de totale verkoop. Dat aandeel is sinds de start van de coronacrisis snel gegroeid en lag in het afgelopen kwartaal op bijna 5 procent.

De huizenprijzen in deze categorie stijgen overigens wel minder hard dan de gemiddelde huizenprijs (een plus van 20 procent), zegt een woordvoerder van de NVM. De markt voor deze vaak wat grotere woningen is minder krap, omdat er ook minder vraag naar is.

Maar sinds de coronacrisis zijn wel meer mensen bereid om minimaal 1 miljoen euro neer te tellen voor een huis. "We zien dat wooncomfort steeds belangrijker wordt. Bijvoorbeeld het hebben van een extra kamer." Dat kan volgens de zegsman te maken hebben met het thuiswerken.

Gelet op de locaties waar deze hoge bedragen worden betaald, blijkt ook de omgeving belangrijk. "Prettig wonen, in het groen, met voorzieningen dichtbij", zegt hij. In Blaricum, Bloemendaal en Wassenaar werd een bovengemiddeld groot deel van de woningen voor meer dan 1 miljoen euro van de hand gedaan.

Vaak bleken deze woningen relatief oud, meestal van voor de oorlog. Ook zijn ze veelal vrijstaand, behalve in Amsterdam. Daar zijn zeven van de tien verkochte woningen van boven de 1 miljoen namelijk appartementen.

De prijs per vierkante meter voor woningen in dit prijssegment was 6.500 euro, tegenover 3.900 euro voor huizen onder dat bedrag.

Waarom hetzelfde huis in Amsterdam veel duurder is dan in Groningen
227
Waarom hetzelfde huis in Amsterdam veel duurder is dan in Groningen