Een liter diesel kost voor het eerst ooit meer dan 1,80 euro. Dat blijkt uit gegevens van UnitedConsumers, dat de landelijke adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen bijhoudt. Directeur Paul van Selms van UnitedConsumers spreekt van een nieuwe mijlpaal en sluit niet uit dat een liter diesel straks meer dan 2 euro per liter kost, zoals bij benzine ook al gebeurde.

"Dat is niet de verwachting, maar alles kan. Met de huidige inflatie gieren alle prijzen omhoog", zegt Van Selms. Daarbij is er veel vraag naar diesel. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne doen de rest.

Door die oplopende spanningen loopt ook de olieprijs op. "Rusland is niet alleen een grote leverancier van gas, maar ook van aardolie", aldus Van Selms. "Handelaren anticiperen door te gaan hamsteren." En dat drijft de prijzen verder op.

Er wordt al gespeculeerd over een olieprijs van boven de 100 dollar per vat. "Als dat een dag of een week zo is, dan zegt dat niet zo veel. Als dat structureel wordt, moet je ermee leren leven. Maar we zijn nog lang niet van onze benzine- en dieselverslaving af."

2 euro voor een liter benzine leek ook ondenkbaar

Het elektrische wagenpark groeit weliswaar, maar ook weer niet zo hard dat fossiele brandstof overbodig wordt. "Bovendien kan niet op duurzame wijze in alle stroom voorzien worden die nodig zou zijn om fossiel te vervangen", weet de directeur van UnitedConsumers. "Zeker niet op de piekmomenten."

Of het piekmoment voor de dieselprijs in zicht is, is moeilijk te zeggen. "Eigenlijk is 1,80 euro per liter al niet meer normaal. Maar wat is nog normaal tegenwoordig?" De prijs van een liter benzine ging in het afgelopen jaar voor het eerst door de grens van de 2 euro per liter. Dat leek eerder nog ondenkbaar, maar niet veel later werd de grens van 2,10 euro geslecht.

De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 is nu 2,13 euro, die van diesel 1,80 euro en lpg kost 1,14 euro per liter. "In Nederland maakt belasting een groot deel uit van de prijzen aan de pomp", voegt Van Selms er nog aan toe.

Hoe ontstond de recordhoogte van de benzineprijs?
152
Hoe ontstond de recordhoogte van de benzineprijs?