PERNIS - De staking bij Shell in Pernis en Moerdijk gaat definitief door, zo hebben de vakbonden maandag laten weten. Het olieconcern is niet ingegaan op het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld in het conflict over de pensioenregeling.

Maandag om 18.00 uur wordt begonnen met het stilleggen van de productie. Dat proces duurt twee weken. Na een week is de productie op een minimaal niveau. Bij Shell-dochter NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) in Den Helder wordt de productie vanaf woensdagavond stilgelegd.

Een voor een nemen de stakers gasvelden uit de productie. "We gaan Shell de duimschroeven aandraaien", aldus FNV-bestuurder E. Schellenberg.

Bijeenkomst

De vakbonden maakten dit bekend op een bijeenkomst op het parkeerterrein van het hoofdgebouw van Shell Pernis. Daar waren volgens de bonden ongeveer achthonderd werknemers van de verschillende vestigingen van het concern naar toegekomen.

De vakbonden willen dat het concern zich houdt aan zijn afspraken. De medewerkers hebben toen zij in dienst traden met hun baas afgesproken dat zij op 60-jarige leeftijd met pensioen mogen. "Ik voel me belazerd", aldus een van de werknemers uit Moerdijk.

Solidair

Toch wil de 52-jarige man niet het werk neerleggen. "Ik ben wel solidair." Een 28-jarige collega is er nog niet uit. Hij heeft geen zin dat hij de stakingsdagen niet krijgt uitbetaald. Aan de andere kant ondersteunt hij de inzet van de actie.