Europa moet bereid zijn tot strenge sancties tegen Rusland als dat land besluit Oekraïne binnen te vallen, zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren zaterdag in Trouw.

"Eventuele maatregelen vanuit de EU zullen echt pijn doen. Die boodschap moet duidelijk zijn", waarschuwt Ollongren in de krant.

Rusland heeft de afgelopen tijd tienduizenden troepen verzameld aan de grens met Oekraïne, tot groot ongenoegen van het Westen.

De Verenigde Staten beschuldigen Moskou ervan een invasie voor te bereiden. Het Kremlin ontkent dat met klem. Ondanks meerdere overleggen is er tot nu toe geen doorbraak gekomen in het conflict. De Amerikanen maken zich zorgen over onder andere de gaslevering van Rusland aan Europa en zijn daarom op zoek naar alternatieve leveranciers.

Nadruk moet volgens Ollongren liggen op gesprekken

Ollongren noemt de situatie "zorgwekkend en onvoorspelbaar" en benadrukt dat er vooral ingezet moet worden op gesprekken met de Russen, maar de minister zegt ook dat er "een sanctiepakket klaarstaat voor als het nodig is".

Over hoe dat pakket er precies uit moet zien, wil Ollongren geen uitspraken doen. "Wat de precieze inhoud betreft is het beter om die voorlopig nog even binnenskamers met elkaar te bespreken."

De huidige Europese sancties tegen Rusland, waaronder een verbod op de handel in defensiemateriaal en een beperking van bankzaken met de EU, werden deze week nog verlengd.