De Amerikaanse regering heeft vrijdag met verschillende internationale energiebedrijven overleg gevoerd over de levering van extra gas aan Europa als het tot een oorlog tussen Rusland en Oekraïne komt, melden ingewijden aan persbureau Reuters. De Verenigde Staten zijn bang dat de gastoevoer van Rusland naar Europa in gevaar komt door een eventuele oorlog.

Ongeveer een derde van het gas dat in de Europese Unie wordt verbruikt komt uit Rusland. Een deel van de pijpleidingen tussen Europa en Rusland loopt ook door Oekraïne.

Als de aanvoer van Russisch gas stokt, bijvoorbeeld door een militair conflict of doordat Rusland de gaskraan dichtdraait, wordt de huidige energiecrisis nog erger. Er zullen economische problemen en maatschappelijke onrust ontstaan, vrezen de Amerikanen.

De Amerikanen hebben daarom met enkele energieleveranciers gesproken of er meer gas naar Europa verscheept kan worden, mocht het zover komen. Ook heeft de VS hierover met de Europese Commissie gesproken. Een bron benadrukt tegen Reuters dat Brussel niet om productieverhogingen gevraagd heeft.

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn de afgelopen tijd opgelopen. Rusland heeft duizenden troepen verzameld in het grensgebied met zijn buurland Oekraïne. Het Westen vreest een inval door Rusland, maar volgens Moskou is dat onterecht.

Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt
177
Waarom de Russische gaspijplijn Nord Stream 2 Europa bezighoudt

Nord Stream 2 gaat volgens EU niet open bij militair conflict

Twee dagen geleden zei EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell nog dat de gaspijplijn Nord Stream 2 niet opengaat als Rusland en Oekraïne met elkaar in een militair conflict komen. De meer dan 1.000 kilometer lange pijplijn tussen Rusland en Duitsland is klaar voor gebruik, maar er stroomt nog geen gas door, ondanks tekorten in West-Europa.

Dat de pijplijn nog niet in gebruik is, komt doordat Europese en Duitse toezichthouders nog toestemming moeten geven. Borrell zegt echter dat ook de gespannen situatie tussen Rusland en Oekraïne een rol speelt. Het project is omstreden, omdat wordt gevreesd dat Rusland de pijplijn gebruikt om politieke invloed uit te oefenen in Europa.