Premier Mark Rutte gaat in gesprek met het midden- en kleinbedrijf over de problemen in die bedrijfssector, zo zei hij vrijdagavond tijdens de coronapersconferentie.

Rutte constateert dat de "diepte van de ellende" bij bedrijven steeds erger wordt nu de coronacrisis zo lang duurt. "Dat raakt inmiddels ook andere aspecten van de bedrijfsvoering". De premier wil daarom samen met de bedrijven de problemen in kaart brengen.

Onder meer minister Sigrid Kaag (Financiën) en minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) zullen bij de gesprekken betrokken worden. Ook andere beleidsbepalers zullen meedenken, evenals de Belastingdienst.

Rutte zei ten slotte blij te zijn dat regelingen als de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) goed werken.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat het huidige pakket aan steunmaatregelen inmiddels "op punten" tekortschiet. "Niet voor niets hebben ondernemers op diverse plaatsen in het land deze week uit pure wanhoop de deuren al opengegooid." Ze stellen voor om gemeenten een grotere rol te geven in het ondersteunen van ondernemers, zodat er meer maatwerk geboden kan worden.

De belangrijkste coronaregels (vanaf zaterdag) op een rij.

De belangrijkste coronaregels (vanaf zaterdag) op een rij.
De belangrijkste coronaregels (vanaf zaterdag) op een rij.
Foto: NU.nl/Bart-Jan Dekker