Grote winkelketens staan te popelen om de deuren weer te openen voor klanten als het kabinet vrijdag zoals verwacht versoepelingen van de coronaregels aankondigt. De verwachting is dat winkelen zonder afspraak mogelijk wordt. Onder meer Action, Blokker en C&A zijn er naar eigen zeggen helemaal klaar voor.

Kledingwinkelketen C&A is er "zeker" klaar voor, geeft een woordvoerder aan. Er is voldoende personeel en de voorraden zijn op orde, aldus de zegsvrouw. "Als het kan, gaan we morgen open."

Action laat weten "heel blij" te zijn de deuren zaterdag weer te kunnen openen en zegt er helemaal klaar voor te zijn. Het bedrijf zegt net als C&A dat de filialen "prima bevoorraad" zijn.

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, BCC en Intertoys, laat weten dat het draaiboek klaarligt. Het bedrijf is "enthousiast dat er weer meer kan".

Ook bij elektronicaketen MediaMarkt is de stemming uitgelaten. "We staan te popelen om open te gaan. Het winkelpersoneel wil heel graag de mensen weer ontvangen", zegt een woordvoerder.

De winkelketens gingen er aanvankelijk van uit dat klanten vooraf een afspraak moeten maken, iets waar MediaMarkt eerder vandaag al mee begonnen was. Op vrijdagmiddag bevestigden Haagse bronnen aan NU.nl dat winkels vanaf zaterdag tot 17.00 uur zonder afspraak open mogen. Waarom het kabinet van het oorspronkelijke plan is afgestapt, is niet bekend.

Winkeliersvereniging INretail is erg te spreken over de aangekondigde versoepeling. "Dit is heel positief nieuws", zei een woordvoerder eerder vanmiddag tegen NU.nl.

Correctie: In een eerder bericht stond dat Action al langer vanuit ging dat de winkels weer 'als normaal' zouden openen, maar dat sloeg op winkelen op afspraak, niet op winkelen zónder afspraak. Het bericht is inmiddels aangepast.