De Nederlandse horeca mag mogelijk binnen afzienbare tijd weer de deuren openen. Het kabinet wil de situatie eerst nog tien dagen aankijken. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond tijdens de coronapersconferentie.

Als er in die tijd geen gekke dingen gebeuren, mogen restaurants en cafés weer onder voorwaarden open, zeiden ingewijden eerder op vrijdag. Rutte zei later op de persconferentie dat de horeca inderdaad een van de sectoren is die bij het weegmoment op 25 januari prioriteit krijgt.

Rutte benadrukt dat nu eenmaal niet alles tegelijk open kan. Daarvoor zijn de besmettingsaantallen eenvoudigweg te hoog. De premier zegt goed te snappen "dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting". Zowel in de horeca als in de cultuursector hebben ondernemers volgens hem ook veel moeite gedaan om veilig open te kunnen.

Met het nieuws krijgt de branche een beetje perspectief, waar het al tijden om vraagt. De horeca ging op zondag 19 december op slot toen Nederland in lockdown ging, om zo de opmars van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. Sindsdien werd de coronasituatie niet goed genoeg geacht om de deuren weer te kunnen openen.

Dit leidde tot frustratie binnen de branche, omdat de horeca al sinds het begin van de pandemie keer op keer de dupe werd van nieuwe coronamaatregelen. Voordat Nederland in december op slot ging, mochten horecazaken ook onder voorwaarden open, waaronder een sluitingstijd van 19.00 uur.

Die frustratie is de afgelopen dagen alleen maar opgelopen, wat zich heeft uitgemond in protestacties. Zo waren de terrassen in het Limburgse Valkenburg vrijdag eenmalig geopend als protestactie en gebeurt dit zaterdag ook in vijftien andere Limburgse gemeenten. In het Zuid-Hollandse Alblasserdam waren vrijdag uit protest eveneens verschillende en horecabedrijven open. In tal van andere plaatsen zijn ondernemers naar voren getreden die aangeven hun de deuren weer open te doen, onder meer in Breda en Zwolle.

Protestactie horeca: Valkenburgers zitten gewoon op terras
45
Protestactie horeca: Valkenburgers zitten gewoon op terras

Niet-essentiële winkels mogen weer open

Waar de horeca binnenkort misschien weer open mag, zullen niet-essentiële winkels vanaf zaterdag wel weer opengaan. Die versoepeling werden vrijdagavond op de persconferentie bekendgemaakt.

Eerder was er sprake van dat winkelen alleen met een afspraak zou mogen, maar vrijdag is besloten dat het niet meer nodig is een afspraak te maken.

Wel zullen klanten binnen een mondkapje moeten dragen en er gaat een maximumcapaciteit gelden die afhangt van de grootte van de winkel. Die restrictie komt neer op één persoon per 5 vierkante meter. Winkels krijgen wel een verplichte sluitingstijd van 17.00 uur.

Nagelstudio's, kappers, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen mogen ook weer aan de slag.