Honderden medewerkers van Heineken in Den Bosch en Zoeterwoude staken vrijdagochtend voor een betere cao. De productie in de brouwerijen is stilgelegd. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de staking niet tot lege schappen in supermarkten zal leiden, omdat er grote voorraden zijn. Ook bij frisdrankfabrikant Vrumona in Bunnik, dat onderdeel van het bierconcern is, wordt gestaakt.

Vakbond FNV vindt dat Heineken zijn personeel probeert af te schepen met een magere loonsverhoging in vastgelopen cao-onderhandelingen. Die verhoging zou lager zijn dan de inflatie. Ook miste de bond in het bod van de brouwer een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken en een hogere reiskostenvergoeding.

FNV-bestuurder Niels Suijker zegt dat zich bij het begin van de ochtenddienst al zo'n 250 werknemers als stakers hebben ingeschreven. Een woordvoerder van Heineken kan niet bevestigen om hoeveel stakers het gaat. Later op de dag verwacht Suijker nog meer stakers. De actie zal in totaal 24 uur duren. Volgende week zal er van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag nogmaals worden gestaakt, kondigt de FNV-bestuurder aan.

Heineken had al laten weten de staking voorbarig te vinden. Het bedrijf wil naar eigen zeggen juist met FNV in gesprek blijven. De bond onderhandelt met Heineken over drie verschillende cao's: voor het hoofdkantoor, voor de commerciële tak en voor de brouwerijen. De staking vindt alleen plaats bij de brouwerijen. Onder deze cao vallen rond de dertienhonderd werknemers.

Als brouwerijen tijdelijk stilliggen, raakt dat normaal gesproken de levering aan de horeca, maar dat probleem speelt nu niet doordat de horeca vanwege de coronamaatregelen gesloten is.