Veel sectoren zagen hun inkomsten door de lockdown vrijwel volledig verdampen. Zo was het aantal transacties bij onder meer kledingverkopers, pretparken, musea, bioscopen en sporthallen 90 procent kleiner dan voor de pandemie, zo blijkt uit data van ING. Ook Rabobank ziet de bestedingen flink teruglopen.

Op 19 december ging Nederland weer in een harde lockdown. Alle niet-essentiële winkels en ook de horeca moesten dicht. Verder waren culturele activiteiten niet meer mogelijk en zat binnen sporten er ook niet in.

ING vergeleek het aantal elektronische transacties met bijvoorbeeld de pinpas of iDEAL in de eerste twee weken van de nieuwe lockdown met de cijfers van de jaren voor de coronacrisis.

De culturele sector en textielsector lijken met een min van 90 procent het hardst te worden geraakt. Bouwmarkten, woonwinkels en horecagelegenheden verkochten in de voorbije weken 70 procent minder dan gebruikelijk.

Terugval vakantieboekingen valt mee

Uit gegevens van Rabobank blijkt eveneens dat de transacties sterk terugvielen sinds 19 december. Wel ziet de bank dat de terugval minder is dan een jaar eerder. Ook toen ging Nederland in december in een lockdown, maar bij bijvoorbeeld kleding, sieraden en sportartikelen was de daling de afgelopen weken minder sterk dan in de laatste weken van 2020.

Uitschieter zijn daarbij de vakanties. Boekten Nederlanders in de eerste weken van de vorige strenge lockdown nog 80 procent minder vakanties dan gebruikelijk, bleef die min de afgelopen weken beperkt tot 20 procent.

ING heeft ook gekeken naar alle transacties, dus inclusief die van bijvoorbeeld supermarkten, drogisterijen en webwinkels. Daaruit blijkt dat in de voorbije weken 8 procent minder is gekocht dan voor de pandemie. In de eerste weken van december, dus voor de strenge lockdown inging, werd zelfs iets meer gekocht dan gebruikelijk.