Het leven in de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, is in december in doorsnee 7 procent duurder geworden in vergelijking met december 2020. Dat betekent de snelste stijging van de inflatie in bijna veertig jaar.

De almaar oplopende geldontwaarding komt niet als een verrassing. Economen hielden in doorsnee rekening met een stijging tot 7 procent. Mogelijk spoort het inflatiecijfer de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ertoe aan om de rente eerder en sneller te verhogen.

Het inflatiecijfer is belangrijk bij de beleidsbeslissingen. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft al gezegd dat de rentes mogelijk eerder omhoog moeten als de prijzen te snel blijven stijgen.

De hoge inflatie houdt onder meer verband met de herstart van de economie na de coronacrisis, die nog altijd tot tekorten van bepaalde materialen leidt. Ook speelt de sterk gestegen energieprijs een belangrijke rol.

In november was er nog sprake van een inflatie van 6,8 procent. Op maandbasis steeg de inflatie met 0,5 procent. Dat was iets meer dan de 0,4 procent die alom werd verwacht, maar minder dan de 0,8 procent in november.