Philips waarschuwt woensdag voor een lagere omzet en winst, vooral als gevolg van de problemen die zijn apparaat tegen slaapapneu oplevert. Het bedrijf voert nu ook aanpassingen uit aan oudere slaapapneuapparaten, omdat er problemen mee zijn. Dit kost Philips nog eens 225 miljoen euro. Op de beurs verloor het concern woensdag 15,4 procent van zijn waarde.

Philips verwacht dat de omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar nu 350 miljoen dollar (ruim 308 miljoen euro) lager uitkomt. Dat wijt het bedrijf behalve aan het hoofdpijndossier met het slaapapneuapparaat aan logistieke problemen.

Voor de problemen met het apparaat kan Philips mogelijk ook nog nog schadeclaims van gebruikers tegemoetzien. Met name in de Verenigde Staten zijn er al rechtszaken over aangespannen.

Het schuim dat in de apparaten zit, kan afbrokkelen in hitte of vochtigheid en als de machine niet op de juiste manier wordt schoongemaakt. Ook zou het schuim, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn.

In september werden de vervangmachines goedgekeurd en begon Philips met de productie ervan. Er werden in het afgelopen kwartaal al 750.000 apparaten gebouwd, waarvan 250.000 zijn geleverd. Het bedrijf zegt woensdag dat het wereldwijd naar verwachting 5,2 miljoen apparaten zal moeten vervangen.

Philips verwacht 350 miljoen euro omzet minder over slotkwartaal 2021

Het aangepaste bedrijfsresultaat zal volgens Philips uitkomen op 2,1 miljard euro. Het technologieconcern schrijft dat toe aan zowel de kwestie rond de slaapapneuapparaten als de wereldwijde problemen in de aanvoerketens.

Philips verwacht voor het slotkwartaal van 2021 een omzet van 4,9 miljard euro, 350 miljoen euro minder dan waar het eerder rekening mee hield. Voor het hele jaar rekent Philips op een omzet van 17,2 miljard euro. Daarmee zouden de opbrengsten iets lager liggen dan een jaar eerder.

De definitieve cijfers worden later deze maand bekendgemaakt.