We hebben in het afgelopen jaar zo'n 9 miljard euro aan spaargeld zien 'verdampen' door de aanhoudend lage rente afgezet tegen de hoge inflatie. Dat heeft Geld.nl, een vergelijkingssite voor verzekeringen en financiële producten, becijferd.

Voor de berekening keek de Geld.nl naar de totale waarde van de vrij opneembare spaartegoeden op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) en rekende de vergelijker de gemiddelde rente op spaarrekeningen over 2021 uit.

"Doordat de spaarrentes het afgelopen jaar historisch laag waren, leverden Nederlandse spaarders na aftrek van de inflatie ruim 9 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld", aldus Geld.nl.

De inflatie kwam afgelopen jaar uit op gemiddeld 2,7 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder op dinsdag. De vrij opneembare spaartegoeden kwamen volgens de vergelijkingssite uit op zo'n 340 miljard euro. "En de gemiddelde rente was 0,05 procent. Dat betekent dat Nederlanders 170 miljoen euro kregen aan rente."

Door de inflatie zou dat spaargeld dan weer 9,18 miljard euro minder waard zijn geworden. "Als je dat tegen elkaar wegstreept, kom je op iets meer dan 9 miljard euro aan waardevermindering."

Spaargeld wordt door de inflatie in theorie altijd minder waard, maar een dergelijk hoge inflatie bij de historisch lage rente is een zeldzaamheid.

Inflatie: waarom prijsstijgingen niet per se slecht nieuws zijn
145
Inflatie: waarom prijsstijgingen niet per se slecht nieuws zijn