De Amerikaanse chipmaker Intel heeft alle verwijzingen naar de Chinese regio Xinjiang verwijderd uit een jaarlijkse brief aan leveranciers. In die brief stond dat Intel "verplicht was om ervoor te zorgen dat zijn toeleveringsketen geen gebruik maakt van arbeid of goederen of diensten uit de regio Xinjiang". De brief leidde tot een stroom van kritiek in China.

In China werd opgeroepen tot een boycot van de producten van het bedrijf. Intel heeft nu alle verwijzingen naar Xinjiang of China in de brief verwijderd. In de brief staat nu dat het bedrijf "elke vorm van mensenhandel of onvrijwillige arbeid zoals dwangarbeid, schuld gebonden arbeid, gevangenisarbeid of slavenarbeid in zijn toeleveringsketens verbiedt".

Volgens VN-experts en mensenrechtenorganisaties worden meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en leden van andere moslimminderheden, vastgehouden in kampen in de uiterst westelijke regio van Xinjiang. China ontkent de misstanden in Xinjiang en zegt dat het beleid daar extremisme helpt bestrijden.

Intel is niet het enige bedrijf dat worstelt met de situatie in Xinjiang. Autobouwer Tesla kreeg kritiek vanuit de Verenigde Staten voor het openen van een showroom in de regio en kledingketen H&M kwam onder vuur te liggen in China nadat het bedrijf zijn werkzaamheden had aangepast vanwege de situatie in Xinjiang.

Verontschuldigingen Intel leiden tot kritiek vanuit VS

Intel verontschuldigde zich vorige maand al voor de "problemen" die de brief had veroorzaakt. De chipmaker stelde dat de boodschap om toeleveringsketens uit Xinjiang te vermijden het resultaat was van naleving van de Amerikaanse wet, in plaats van een verklaring van het bedrijf zelf over de kwestie. Deze verontschuldiging leidde weer tot kritiek op Intel in de VS.

Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang. Het Amerikaanse Congres heeft onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd dat de import van producten uit die regio aan banden legt. Bedrijven die producten uit Xinjiang naar de VS willen verschepen, moeten kunnen aantonen dat er geen sprake is geweest van dwangarbeid bij de productie.