Autoconcern BMW wil volgend jaar zesduizend arbeidsplaatsen creëren. Dat zegt Oliver Zipse, bestuursvoorzitter van het Duitse concern, donderdag in een interview met de Duitse krant Münchner Merkur.

De maker van luxewagens zal met name mensen nodig hebben voor de productie van elektrische auto's. Volgens Zipse is het concern op de goede weg met de overgang naar elektrisch rijden. Zo zijn in fabrieken al de nodige aanpassingen gedaan. De verwachting is ook dat de verkoop van de auto's volgend jaar verder zal toenemen.

Om de groei aan te kunnen, moet het personeelsbestand met maximaal 5 procent worden uitgebreid, aldus de autobons. BMW heeft nu circa 120.000 mensen in dienst. De banen zullen vooral in Duitsland gecreëerd worden.

Volgens Zipse zijn de elektrische modellen nu al niet aan te slepen. Zo is de BMW i4 al maanden uitverkocht. Hetzelfde geldt voor de iX. Volgend jaar brengt het bedrijf de elektrische 7 Serie op de markt. "Daar zal het niet anders zijn", verwacht Zipse.

De autofabrikant is op zoek naar onder anderen experts op het gebied van batterijonderzoek, geautomatiseerd rijden, softwareontwikkeling en IT-beveiliging. Daarnaast gaat het om IT'ers voor het aanleggen van databases en cloudsystemen en appontwikkelaars voor infotainment en entertainment. In de productie worden ook werknemers voor elektrisch onderhoud en fabrieksbeheer gezocht.

Zipse zegt verder dat de de trage uitrol van laadinfrastructuur een remmende factor is bij de vraag naar elektrische auto's. "In Europa groeit het aantal elektrische auto's momenteel vijf keer sneller dan de infrastructuur", zei hij tegen de krant.

Rijimpressie: BMW iX xDrive 50
432
Rijimpressie: BMW iX xDrive 50