OSAKA - 's Werelds grootste olie-exporteur, Saudi-Arabië, heeft zaterdag geprobeerd de vrees voor een oliecrisis te sussen.

Het maakte duidelijk dat de olie-importerende landen niet bang hoeven te zijn dat de olievoorziening in gevaar komt in geval van een conflict in het Midden-Oosten. De Saudische minister van Oliezaken, Ali al-Naimi, zei in Osaka te benadrukken dat zijn land een betrouwbare leverancier is.

"Ik kan me geen ander producerend land voorstellen dat zo ver is gegaan als ons koninkrijk bij het bedienen van zijn trouwe klanten en bij het ondersteunen van zwakke punten in de wereldoliemarkt", aldus de Saudische minister. Hij is in Osaka voor het Internationaal Energie Forum. Eerder deze week was daar ook een vergadering van de olieproducerende landen (
OPEC

Onzekerheid

De OPEC besloot donderdag het productieniveau te handhaven op 21,7 miljoen vaten per dag, het laagste niveau sinds tien jaar ondanks een prijs van zo'n 30 dollar per vat. De olieprijzen stonden door de oorlogsdreiging rond Irak de afgelopen tijd onder druk. De onzekerheid veroorzaakte stijgende prijzen die schadelijk zijn voor de wereldeconomie. De toezegging van Bagdad om wapeninspecteurs toe te zullen laten, heeft gezorgd voor meer ontspanning op de oliemarkt.

Twee kampen

In Osaka stonden bij aanvang van de ministersconferentie twee kampen tegenover elkaar. Grootproducent Saudi-Arabië pleitte voor productieverhoging. Riyad vreest de concurrentie van Rusland, dat veel olie produceert, maar niet bij het kartel is aangesloten en onder de OPEC-prijs kan leveren. Anderen, vooral Venezuela, Koeweit en Indonesië, waren tegen de verhoging. Volgens hen leidt meer olie op de markt in een periode dat de prijs hevig schommelt, tot een veel te goedkoop aanbod. Die situatie kan zich snel voordoen als bijvoorbeeld een oorlog in Irak uitblijft.