AMSTERDAM - TNT heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 148 miljoen euro. Dat heeft de post- en logistiek dienstverlener maandag gemeld. Het nettoresultaat bleef daarmee ongeveer gelijk aan de 147 miljoen euro van dezelfde periode vorig jaar.

De omzet van TNT steeg met 9 procent tot 3,2 miljard euro. Dat is ook wat analisten hadden voorzien. Vooral de divisie Express deed goede zaken. De pakjes- en vrachtbezorgdienst van het voormalige TPG behaalde een 1,6 procentpunt hogere winstmarge dan de 6,2 procent in het derde kwartaal van 2004.

De omzetgroei van de postdivisie kwam uit op 3,1 procent. Dat was vooral te danken aan de postbezorging in Europese landen buiten Nederland.

Topman Peter Bakker maakte tegelijkertijd bekend dat TNT begonnen is samen te werken met Japan Post. Het gaat om een gezamenlijke strategische visie die moet leiden tot een leidende positie in de markt voor express en logistiek in het Verre Oosten.

Japan Post en TNT gaan een gemeenschappelijke onderneming opzetten voor het bundelen van de internationale expressactiviteiten van TNT ,,met de aanwezigheid van Japan Post op de binnenlandse markt''. Het Japanse parlement is deze maand akkoord gegaan met het privatiseren van de postdiensten.

TNT investeert ook in China. Daar breidt het bedrijf zijn vrachtvloot uit met twee vliegtuigen van het type Boeing 747 voor de route tussen Shanghai en Europa.