Europeanen hebben thuis nog voor miljarden aan contanten in oude valuta liggen die niet meer worden gebruikt. Volgens berekeningen van financieel persbureau Bloomberg gaat het in totaal om een bedrag van zo'n 8,5 miljard euro. De euro werd op 1 januari 2002 ingevoerd in twaalf landen, waaronder Nederland.

Er zijn nog zo'n 25,6 miljoen guldenbiljetten in omloop, laat De Nederlandsche Bank (DNB) weten. Die hebben een totale waarde van 440 miljoen euro. Het aantal guldenbiljetten dat nog in omloop is, neemt de laatste jaren amper af. In 2009 was de totale waarde van de nog niet ingewisselde biljetten 502 miljoen euro en in 2015 was dat 462 miljoen euro.

Het is niet duidelijk waarom het geld niet is ingewisseld. Mogelijk gaat het om vergeten spaargeld dat bijvoorbeeld onder een matras is verborgen. Het kunnen ook aandenkens zijn uit het tijdperk van voor de euro.

Het is wel bekend dat het overgrote deel van het geld zich in Duitsland bevindt. Contant geld is daar nog steeds populair en bij de Bundesbank is het nog altijd mogelijk om Duitse marken in te wisselen. Daar heeft de Duitse centrale bank nog geen tijdslimiet voor ingesteld.

Frankrijk, Spanje en Italië zijn al gestopt met het inwisselen van oud geld. In Nederland kunnen guldenbiljetten van een waarde vanaf tien gulden nog tot 1 januari 2032 worden ingewisseld. Muntstukken zijn niet meer in te leveren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Een gulden is ongeveer 45 eurocent waard. DNB brengt geen kosten in rekening voor het omwisselen.