
Niet-essentiële winkels op Schiphol gaan sluiten na oproep Tweede Kamer
"Mijn neiging zou zijn om de suggestie van de Kamer over te nemen", zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer over het sluiten van de winkels op de luchthaven.
De premier wilde de regels op de luchthaven aanvankelijk gelijk houden aan die van andere landen. Bovendien zouden reizigers rondom de winkels toch al door elkaar lopen.
Rutte veranderde van mening omdat hem was opgevallen dat men het in de Kamer "een beetje ingewikkeld" vindt dat op het vliegveld andere regels gelden dan in de winkelstraat. Door de winkels toch te sluiten, lopen minder mensen door elkaar en is op het vliegveld minder personeel nodig, zei hij.
Schiphol geeft aan dat het begrijpt dat het openblijven van de winkels vragen opriep. "We zijn daarover met het kabinet in overleg geweest en sluiten vanaf woensdag 22 december de winkels", schrijft het bedrijf.
Horecazaken blijven wel open, omdat die volgens Schiphol van belang zijn voor de reizigers en in het bijzonder mensen die overstappen. "We verkopen vooral drank en chocolade en dat valt onder essentiële producten", aldus Schiphol Airport Retail-directeur Simon Asmus.
Partijen tonen onbegrip over uitzonderingspositie
Verschillende partijen uitten tijdens het coronadebat hun onbegrip over de uitzonderingspositie van de winkels op de luchthavens. "Zeker als je ondernemer bent, is het niet te verteren dat op Schiphol de pretwinkels open zijn", zei Nilüfer Gündogan van Volt.
Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren kwam er ook op terug. Zij noemde Schiphol een "enclave" en wees onder meer op het risico dat winkelpersoneel op de luchthaven loopt.
D66-Kamerlid Jan Paternotte zei desgevraagd de bedenkingen van Teunissen bij het openblijven van de winkels te begrijpen. "Ik vind dat een heel raar signaal en volgens mij is het ook niet nodig."
Volgens Asmus is de luchthaven "niet als een winkelstraat waar ineens minder mensen naartoe komen als de winkels dicht zijn. De reizigers blijven toch wel komen en zullen hun tijd doden met winkelen. Nu kunnen ze alleen naar minder winkels toe."
NUjij: Uitgelichte reacties