Brancheverenigingen INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vinden het respectievelijk "bizar" en "dramatisch" dat Nederland in lockdown gaat vanwege de omikronvariant van het coronavirus. KHN betreurt het dat horecagelegenheden getroffen worden in de doorgaans zo belangrijke decembermaand en wil dat ondernemers gecompenseerd worden voor de inkopen die ze hebben gedaan.

"Met de tot nu toe geldende avondlockdown hebben ondernemers de afgelopen periode al belangrijke beslissingen moeten nemen qua planning, personeelsinzet en inkoop", aldus KHN.

"De bestellingen bij de groothandel zijn inmiddels geplaatst en voor een groot deel ook al uitgeleverd." Daar staat met de nieuwe lockdown geen of te weinig omzet tegenover. KHN, die de maatregelen "enorm pijnlijk en dramatisch" noemt, pleit dan ook voor een herhaling van de vorig jaar gehanteerde extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA).

Belangenvereniging INretail spreekt van een "enorme dreun" voor de sector en zegt dat winkeliers zich in de steek gelaten voelen. "INretail vindt het ongekend dat niet voor intelligentere maatregelen is gekozen die de economie openhouden."

Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW noemde de ontstane situatie in tv-programma Buitenhof "superpijnlijk en echt heel verdrietig". "Het zal zo zijn dat ondernemers failliet gaan", verwacht Thijssen.

Vakbond CNV spreekt in een reactie op de maatregelen van de "zoveelste klap voor horeca- en retailwerknemers". FNV-voorman Tuur Elzinga verwacht dat er "ongetwijfeld nog meer mensen tussen wal en schip vallen" door de nieuwe lockdown.

Kappersbond ANKO reageert teleurgesteld op de nieuwe lockdown. Veel kapperszaken hadden zaterdag te maken met topdrukte. Doekle Terpstra van Techniek Nederland springt in de bres voor de elektronicawinkels, die volgens hem de "beste omzetweken van het jaar" mislopen.

Een harde lockdown: deze regels gelden tot zeker 14 januari
93
Een harde lockdown: deze regels gelden tot zeker 14 januari