Kapsalons verwachten het zaterdag razend druk te hebben met klanten die nog snel een knipbeurt willen. Dit in verband met een mogelijke nieuwe lockdown, waardoor dit misschien wel de laatste kans is om geknipt te worden voor de feestdagen, zegt kappersbond ANKO tegen NU.nl.

De drukte is te verklaren door een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT adviseerde het demissionaire kabinet vrijdag een harde lockdown, om zo een eind te maken aan de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus die momenteel om zich heen grijpt. Zaterdag volgt mogelijk een persconferentie over nieuwe maatregelen.

Het is vlak voor de feestdagen altijd drukker bij de kappers en de voortdurende berichten over een mogelijke lockdown hebben die drukte alleen maar vergroot, zegt Gonny Eussen van ANKO. "Het is echt een hoofdpijndag." Naast de drukte aan de deur staan de telefoons roodgloeiend doordat mensen een afspraak willen verzetten of er nog snel een willen maken. "En de branche is al zwaar getroffen", verzucht de woordvoerder.

Daarmee doelt ze op de combinatie van het personeelstekort door het rondgaande virus en de maatregelen waar de branche zich al aan moet houden. Door de kortere openingstijden en de decemberdrukte hebben de kappers het al stervensdruk.

Vorige lockdowns doen nog altijd pijn

Verder is de schade van de inmiddels anderhalf jaar durende coronapandemie verre van hersteld. "We hebben nog te maken met uitgestelde betalingen en het terugbetalen van leningen. Ook hebben kleinere ondernemers uit de pensioenpot gesnoept, om zo de zaak overeind te houden. De nieuwe berichten zijn daarom echt alarmerend", aldus de kappersbond.

De branche hoopt daarom dat de steunpakketten dit keer iets meer op maat gemaakt zijn. De woordvoerder wijst bijvoorbeeld op de loonsteunregeling NOW, die wordt gebaseerd op het omzetverlies per kwartaal.

"Stel nou dat een kapper in november een goede maand draait en we half december dicht moeten. Dan kan het zo zijn dat het omzetverlies niet groot genoeg is om aanspraak te maken op steun." De branche pleit daarom voor steun die naar het omzetverlies per maand kijkt.