NEW YORK - Zes bedrijven die actief zijn in de mobiele telefonie willen dat de Europese Commissie in actie komt tegen de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm . Qualcomm is een belangrijke speler in de chiptechnologie voor mobiele telefoons. Volgens de zes maakt het Amerikaanse bedrijf zich schuldig aan oneerlijke concurrentie.

De klacht is onder meer afkomstig van de mobieltjesfabrikanten Nokia en Ericsson. Ook Texas Instruments heeft zich aangesloten.

Texas Instruments maakt net als Qualcomm halfgeleiders en is dus een belangrijke concurrent. Qualcomm geldt als pionier van de zogeheten CMDA-technologie voor mobiele telefonie.

De zes bedrijven vinden dat Qualcomm andere chipmakers dwarsboomt. Qualcomm zou bij het verlenen van vergunningen om patenten te gebruiken geen redelijke bedragen in rekening brengen. Daarnaast zouden fabrikanten die wel rechtstreeks zakendoen met het bedrijf voordelen genieten. In een reactie spreekt Qualcomm de beschuldigingen tegen.

De overige drie bedrijven die tegen Qualcomm in het geweer zijn gekomen, zijn het Japanse technologieconcern NEC, Panasonic en de Amerikaanse halfgeleiderfabrikant Broadcom. Dat laatste bedrijf heeft in de Verenigde Staten eenzelfde zaak aanhangig gemaakt.