De vergoeding die de vuurwerkbranche dit jaar krijgt omdat er ook tijdens deze jaarwisseling in verband met het coronavirus geen vuurwerk mag worden afgestoken, zal naar verwachting iets ruimer zijn dan vorig jaar. Toen kreeg de sector een vergoeding van zo'n 40 miljoen euro.

Het steunpakket ziet er ongeveer hetzelfde uit als vorig jaar. De sector kan weer gebruikmaken van de coronasteunmaatregelen zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Verder krijgen ondernemers een vergoeding van 6 procent over de omzet van 2019 en een vast bedrag.

Er zijn enkele verschillen met vorig jaar. Zo ligt de TVL deze periode wat hoger. Verder heeft het demissionaire kabinet besloten de vaste vergoeding die de vuurwerkverkopers krijgen met 1.000 euro te verhogen naar 4.500 euro. Dat is vooral bedoeld om kleine handelaren tegemoet te komen.

Het zal nog wel enkele maanden duren voordat het geld wordt uitgekeerd, schrijven demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) en demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) aan de Tweede Kamer. Het kabinet besloot op 19 november tot een vuurwerkverbod om extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zoveel mogelijk te voorkomen.