Amazon heeft in Italië een boete van 1,13 miljard euro opgelegd gekregen. De webwinkelgigant zou met zijn divisie pakketlogistiek de concurrentieregels hebben overtreden, meldt de Italiaanse kartelwaakhond AGCM donderdag.

Amazon biedt in Italië de logistieke dienst Fulfillment by Amazon (FBA) aan. Deze dienst zorgt er onder meer voor dat onafhankelijke verkopers op de website van Amazon gemakkelijk pakketjes naar consumenten kunnen sturen.

Door de dominante positie die Amazon heeft in Italië, kon het bedrijf het gebruik van FBA door verkopers bevorderen. Verkopers die gebruikmaakten van de verzenddienst kregen bepaalde voordelen die verkopers zonder FBA niet kregen. Andere logistieke bedrijven in het land zouden hierdoor benadeeld zijn, vindt de toezichthouder. Bovendien zou het de concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijf hebben versterkt.

Amazon is het niet eens met de boete en gaat in beroep, meldt het bedrijf aan persbureau Reuters . De AGCM gaat het bedrijf naast de boete ook "corrigerende maatregelen" opleggen.