Touroperators die reizen naar landen met kleurcode oranje aanbieden, moeten hun klanten beter informeren over de risico's. Dat zegt toezichthouder ACM, die ook wil dat de reizigers kort voor vertrek kunnen omboeken.

Sommige reisorganisaties bieden trips aan naar gebieden die van de Nederlandse overheid de oranje kleurcode hebben gekregen. De overheid adviseert er alleen naartoe te gaan als dat noodzakelijk is. De ACM benadrukt dat de bedrijven bij dit soort reizen duidelijk moeten zijn over de risico's.

"Aan het reizen naar gebieden met kleurcode oranje kleven in deze coronacrisis de nodige risico's. De kleurcodes zeggen niet alleen iets over het risico op besmetting, maar kunnen ook iets zeggen over beperkende maatregelen die ter plekke gelden. Die maatregelen bieden reizigers niet altijd recht op kosteloos annuleren."

De toezichthouder wil daarom dat touroperators hun klanten bij een pakketreis informeren over de kleurcode en de beperkende maatregelen die gelden op de bestemming. Ook moeten ze duidelijk maken of de consumenten de reis kosteloos kunnen annuleren of omboeken. De klant moet die informatie bovendien makkelijk kunnen vinden.

Daarnaast moeten de organisaties goed bereikbaar zijn voor vragen en moeten ze reizigers hulp bieden bij onvoorziene omstandigheden. In sommige gevallen betekent dit dat de touroperators de reizigers kosteloos moeten repatriëren.

Ook roept de ACM reisaanbieders op tot flexibiliteit, bijvoorbeeld door klanten omboekgaranties te bieden als de coronasituatie kort voor vertrek verandert.

Reisaanbieders vinden dat juist de overheid reizigers beter moet informeren

De vereniging voor kleine reisaanbieders VvKR vindt dat juist de overheid reizigers beter moet informeren. Ze noemen het standpunt van de ACM ongenuanceerd. Zo hangt kosteloos annuleren of repatriëren af van verschillende factoren. Ook wijzen de touroperators op het feit dat je je inmiddels kunt verzekeren als je naar een gebied met kleurcode oranje reist.

Het frustreert de leden van VvKR ook dat het ministerie vanaf het begin van de pandemie de reisadviezen op een andere manier is gaan gebruiken dan voorheen. Ze zouden nu vooral worden gebruikt om reizen te ontmoedigen en er zou geen logica in de adviezen zitten. "Helaas verliest reisadviescode oranje hiermee geloofwaardigheid", stelt de organisatie.