De elektrische Renault Zoe scoort slecht als het om veiligheid gaat. Dat is althans de conclusie van de test van het Euro New Car Assessment Programme (NCAP). De auto mag volgens het NCAP wel de weg op, omdat hij aan de normen voldoet, maar mist essentiële moderne veiligheidstechnologie.

Het NCAP heeft een veiligheidsbeoordelingssysteem met vijf sterren gecreëerd, naar eigen zeggen om consumenten en bedrijven te helpen op een eenvoudigere manier voertuigen te vergelijken. Daardoor kan gemakkelijker worden bekeken wat de veiligste keuze is.

De beoordelingen zijn niet bindend, omdat het NCAP geen voertuigen certificeert voor gebruik op de weg. Europese consumenten letten echter wel op de uitkomsten van de tests. Autofabrikanten schermen ook actief met goede ratings bij het aanprijzen van voertuigen.

De Zoe krijgt nul sterren. Het is de derde keer dat een auto een nulscore krijgt. Dit kan de verkoop van het model schaden, waardoor Renault mogelijk gedwongen wordt aanpassingen te doen. Het NCAP heeft onder andere kritiek op de zijairbag, die slechter zou zijn dan in eerdere modellen.

Renault verzekert in een reactie dat de Zoe een veilig voertuig is, dat aan alle wettelijke veiligheidsnormen voldoet. Verder spant Renault zich naar eigen zeggen voortdurend in om aan de steeds strengere regels te kunnen voldoen. De automaker ging niet in op de airbagkwestie.

'Renault zet bij overgang naar elektrisch rijden minder in op veiligheid'

Tot en met september was de Renault Zoe de op twee na best verkochte elektrische auto in Europa, achter de Tesla Model 3 en de Volkswagen ID.3. Met één ster kwam ook de Dacia Spring niet al te best uit de test. De Dacia Logan en Sandero haalden twee sterren.

Dacia is onderdeel van Renault. Volgens het NCAP toont de slechte score van Renault en Dacia aan dat de fabrikant bij de overgang naar elektrisch rijden minder in lijkt te zetten op veiligheid.

Een aantal andere voertuigen kreeg vijf sterren, waaronder de elektrische iX van BMW, de elektrische Mercedes-Benz EQS van Daimler, de Qashqai van Nissan en de VW Caddy van Volkswagen.