De Belastingdienst moet een boete van 2,75 miljoen euro betalen voor de toeslagenaffaire. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deelt de boete uit vanwege ernstige overtredingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Belastingdienst heeft "jarenlang de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze verwerkt", aldus de AP. De fiscus kan nog bezwaar maken tegen de boete.

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) noemt de boete "zeer pijnlijk" en zal zich er niet tegen verzetten, schrijft ze aan de Tweede Kamer. "De overheid mag mensen in gelijke situaties niet ongelijk behandelen." Van Huffelen biedt gedupeerden opnieuw haar excuses aan. Ook belooft ze er alles aan te doen om overtreding van de privacywetgeving in de toekomst te voorkomen.

De Belastingdienst hield bij welke ontvangers van kinderopvangtoeslag een dubbele nationaliteit hadden. Die informatie had in januari 2014 moeten worden worden verwijderd, maar in 2018 stonden de gegevens nog steeds in de systemen van de fiscus, zegt de toezichthouder.

De AP noemt het discriminerend om zulke informatie bij te houden: "Voor het recht op kinderopvangtoeslag maakt het namelijk niet uit welke nationaliteit iemand heeft, alleen of diegene rechtmatig in Nederland verblijft." De fiscus houdt de informatie sinds vorig jaar niet meer bij.

Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen wordt het leed van de toeslagenaffaire met deze boete niet ongedaan gemaakt, maar hij ziet het wel als "een belangrijke stap in een breder herstelproces".