In de Europese Unie waren in het derde kwartaal 100.000 mensen meer aan het werk dan voor de coronacrisis. In totaal hadden 210 miljoen personen in die periode een betaalde baan, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. In de eurozone zijn echter nog altijd 300.000 mensen minder aan de slag dan in de laatste drie maanden van 2019.

Het aantal mensen met werk steeg in de maanden juli, augustus en september met net geen 1 procent in de eurozone en de EU.

In Ierland, Spanje, Litouwen, Estland en Griekenland groeide de werkgelegenheid het hardst. Alleen in Letland daalde het aantal banen en in Finland stagneerde de aanwas. In Nederland nam het aantal banen in het derde kwartaal toe met 2,6 procent.

Vanwege de corona-uitbraak dwongen veel landen bedrijven als winkels, restaurants en bioscopen in 2020 de deuren deels of helemaal gesloten te houden. Na versoepelingen in het voorjaar en de zomer van 2021 konden weer meer bedrijven open. Consumenten konden daardoor meer geld uitgeven dan in de lockdownmaanden, wat de banengroei stimuleerde.

De extra uitgaven door huishoudens waren ook een belangrijke pijler van de economische groei in het derde kwartaal. Het binnenlands bruto product (bbp) groeide met 2,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, bevestigt Eurostat in een nieuwe raming. De Nederlandse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 5 procent.