De prijs die bedrijven moeten betalen voor de uitstoot van CO2 is maandag tot een recordniveau van 80 euro per ton gestegen. Daardoor moet de overheid miljarden minder aan subsidies voor klimaatprojecten uitkeren, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Als de CO2-prijs nog een tijd zo hoog blijft, kan onder meer het grote klimaatproject Porthos Rotterdam (waar onder meer Shell, Exxon en de haven van Rotterdam aan deelnemen) met veel minder subsidies verder. De bedrijven willen vanaf 2024 samen CO2 afvangen en opslaan in een gasveld in de Noordzee.

Als er geen subsidies voor nodig zijn, bespaart de overheid 2,1 miljard euro, schrijft de Volkskrant. Het geld dat bespaard wordt, gaat automatisch opnieuw naar de subsidiepot voor andere CO2-besparende projecten. Wel zal er voor Porthos nog subsidie nodig zijn, maar volgens een woordvoerder gaat het over heel kleine bedragen.

De CO2-prijs volgt voor een deel de aardgasprijs, waardoor die nu samen op recordhoogtes terechtkomen. Wanneer de aardgasprijs weer zakt, zal de CO2-prijs dus ook wat lager worden, maar hij zal volgens experts niet meer het lage niveau van begin dit jaar bereiken, doordat er de komende jaren steeds minder CO2-rechten op de markt komen.

Met zulke rechten kopen bedrijven hun CO2-uitstoot af. Als er dus minder rechten op de markt komen, zal de prijs per recht stijgen, waardoor bedrijven naar duurzamere alternatieven worden geduwd.