Het dagelijks leven is in november 5,2 procent duurder geworden dan een jaar eerder. De prijzen die Nederlanders voor goederen en diensten betalen zijn sinds september 1982 niet meer zo hard gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Elektriciteit was drie kwart duurder dan in november vorig jaar. Gas steeg ruim de helft in prijs en benzine was ruim 31 procent duurder dan een jaar eerder.

Ook andere producten zijn duurder geworden. Zo moesten Nederlanders voor kleding ruim 5 procent meer betalen, terwijl voeding 1,1 procent meer kostte.

Vorige maand was er ook al sprake van een flinke inflatie, van 3,4 procent. Afgelopen maand werd daar dus nog een schepje bovenop gedaan.

Nederland boven gemiddelde in eurozone

De gemiddelde prijsstijging in Nederland is hoger dan in andere landen die de euro als betaalmiddel gebruiken. Volgens de Europese rekenmethode kwam ons land vorige maand uit op een prijsstijging van gemiddeld 5,9 procent. Het gemiddelde in de eurozone is 4,9 procent, wat overigens een record is.

De hoge energieprijzen zijn de grootste aanjager van de inflatie in Europa. In de afgelopen tijd zijn onder andere de gasprijzen sterk gestegen, door een combinatie van relatief kleine reserves in de Europese Unie, een sterk toegenomen vraag door het economisch herstel en de afgelopen koude winter.

ECB is niet van plan om in te grijpen

De Europese Centrale Bank (ECB), die als taak heeft de inflatie rond de 2 procent te houden, is ondanks de sterk oplopende prijsstijgingen niet van plan in te grijpen. Nog altijd zijn de rentes op een historisch laag niveau. Als het goedkoop is om geld te lenen, leidt dat doorgaans tot inflatie.

De oorzaken achter de hoge inflatie zijn tijdelijk, oordelen de beleidsmakers van ECB vooralsnog. De hoge prijzen zijn het gevolg van onder meer een inhaalslag die de industrie moest maken door het verrassend snelle economische herstel van de coronacrisis. Daarnaast zorgde de pandemie in 2020 nog voor erg lage inflatie, en soms zelfs prijsdalingen, zo voeren ze aan.

Inflatie: waarom prijsstijgingen niet per se slecht nieuws zijn
145
Inflatie: waarom prijsstijgingen niet per se slecht nieuws zijn