Tweedehands dieselauto's worden steeds minder populair in Nederland, zo blijkt maandag uit cijfers van branchevereniging BOVAG. Voor het eerst is minder dan een op de tien verkochte tweedehandsjes een dieselauto. Wel verwachten autobedrijven dit jaar meer dan 1,3 miljoen gebruikte auto's te verkopen, een nieuw record.

Uit cijfers van BOVAG en de RDC blijkt dat het dieselaandeel nooit eerder onder de 10 procent kwam; vijf jaar geleden bedroeg het aandeel bijna 16,5 procent en in 2009 nog meer dan 20 procent. In totaal werden er tot en met november 121.712 tweedehands diesels verkocht.

Tegenover de langzame teloorgang van de diesel staat juist de rappe opkomst van de volledig elektrische auto. De Nederlandse autobranche verkocht 29.452 volledig elektrische tweedehands auto's in de eerste elf maanden van dit jaar. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook worden er steeds meer tweedehands hybrides verkocht, met een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Hoewel het aantal verkochte tweedehands diesels dus achteruitgaat, neemt het totale aantal verkochte tweedehandsjes wel toe. In de eerste elf maanden van dit jaar werden er 1,23 miljoen tweedehands auto's verkocht, waarmee BOVAG mikt op meer dan 1,3 miljoen stuks over het hele jaar. Dat zou een record zijn.

De populariteit van tweedehands auto's is onder meer te verklaren door de coronacrisis; hierdoor kiezen meer mensen voor individueel vervoer. Ook zijn ze populairder vanwege het tekort aan onderdelen in de autosector: sommige consumenten willen liever niet wachten op een gloednieuwe auto en komen dan uit bij een tweedehandsje. Door deze populariteit zijn de prijzen naar een recordhoogte gestegen, berekende verkoopplatform Autoscout24 maandag.