De prijzen van tweedehands auto's stegen in november naar gemiddeld 21.376 euro, een verhoging van 13 procent ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt maandag uit cijfers van verkoopplatform Autoscout24. Daarmee lag de prijs voor een tweedehandsje op het hoogste punt ooit.

Autobranchevereniging BOVAG herkent het door Autoscout24 geschetste beeld. Volgens de BOVAG lopen de prijzen voor gebruikte auto's al tijden op door een "kwestie van vraag en aanbod". Volgens Autoscout24 zijn met name auto's in het middensegment een stuk duurder geworden.

Vanwege de coronacrisis kozen meer mensen voor individueel vervoer, waarmee de vraag naar auto's, maar bijvoorbeeld ook e-bikes en motoren toenam, aldus BOVAG. Sinds het begin van de crisis is de grote vraag naar occasions blijven bestaan, met prijsstijgingen tot gevolg.

Wat ook meespeelt, zijn de leveringsproblemen bij nieuwe auto's. Daarom kiezen consumenten die niet willen wachten voor een tweedehandsje. Volgens de BOVAG is de impact van deze groep op de prijsstijgingen niet heel groot.