Eurobiljetten moeten over drie jaar een nieuw uiterlijk krijgen. Dat plan heeft de Europese Centrale Bank (ECB) maandag aangekondigd. Sinds de invoering twintig jaar geleden is het uiterlijk van de biljetten nauwelijks veranderd. Een make-over moet ze herkenbaarder maken voor jongere generaties.

Hoe de eurobiljetten eruit komen te zien, is nog niet duidelijk. Een groep van onder anderen kunstenaars, historici, techneuten en ontwerpers uit de 19 EU-lidstaten die de euro gebruiken, gaat de komende tijd hierover in gesprek met inwoners van de Europese Unie. Daaruit moet voortvloeien welke thema's op de biljetten moeten terugkomen.

Zodra die thema's bekend zijn, komt er een ontwerpwedstrijd. De inzendingen worden ook beoordeeld door Europese burgers, waarna de ECB in 2024 het definitieve ontwerp kiest.

De euro is op 1 januari 2002 ingevoerd. Sindsdien zijn er enkele kleine aanpassingen gedaan om onder meer vervalsing moeilijker te maken. Tot grote veranderingen in het uiterlijk leidde dat niet.

"Na twintig jaar is het tijd om het uiterlijk van de eurobiljetten opnieuw te bekijken en ze herkenbaarder te maken voor Europeanen van alle leeftijden en achtergronden", legt ECB-president Christine Lagarde uit.