De cryptomunt bitcoin is zaterdag flink in waarde gedaald. Waar de digitale munteenheid omstreeks 6.00 uur nog 52.200 dollar (46.140 euro) waard was, was dat een half uur later nog maar 45.000 dollar. Rond 17.00 uur was de cryptomunt weer iets hersteld en 48.200 dollar waard, blijkt uit cijfers van Coinmarketcap.

De sterke daling heeft te maken met de onzekerheid rond de omikronvariant van het coronavirus. Er is nog altijd weinig bekend over de variant, wat tot veel onzekerheid onder investeerders leidt. Zij kiezen er daarom voor om meer risicovolle investeringen weg te doen.

Naast de daling van rond de 11 procent voor bitcoin, zagen ook andere bekende cryptomunten hun waarde verdampen. Ethereum verloor in de afgelopen 24 uur zo'n 10 procent aan waarde. Binance Coin ging er zo'n 9 procent op achteruit.

De onzekerheid rondom de omikronvariant was afgelopen week ook op de traditionele aandelenbeurzen te voelen. De Amsterdamse AEX-index sloot de week vrijdag zo'n 2,5 procent lager af ten opzichte van maandag.