Bijna twee op de drie eigenaren van landbouwvoertuigen hebben hun kenteken nog niet doorgegeven aan hun verzekeraar, meldt het Verbond van Verzekeraars vrijdag. Dat moet gebeuren voor 1 januari. Doet een eigenaar van bijvoorbeeld een tractor dat niet, dan riskeert hij een boete van 400 euro.

Zonder kenteken mogen landbouw- of bouwvoertuigen na de jaarwisseling de weg niet meer op, waarschuwt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) al langer. Veruit de meeste eigenaren hebben gehoor gegeven aan de oproep hun voertuig te laten registreren. Alleen dit jaar kan dat nog zonder keuring.

Volgens de nieuwste cijfers van de RDW hebben inmiddels 270.000 tractoren zich geregistreerd, wat in de lijn van de verwachtingen ligt. Voor getrokken materieel gaat het zelfs al om 195.000 voertuigen, waar op 150.000 werd gerekend.

Het RDW verwacht nog wel duizenden aanmeldingen van zogenoemde motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Wie straks met zijn graaf- of veegmachine ongeregistreerd de weg op gaat, riskeert een boete.