De Nederlandse Staat hoeft zijn reisadviezen niet aan te passen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag beslist in een zaak die was aangespannen door tientallen reisorganisaties.

De reisbureaus, die vooral trips aanbieden naar landen buiten de Europese Unie, vinden dat de reisadviezen van de overheid niet correct zijn. Bij die adviezen wordt volgens de bedrijven geen rekening gehouden met het feit dat veel Nederlanders gevaccineerd zijn. Ook houdt het demissionaire kabinet er geen rekening mee dat er landen zijn met minder coronabesmettingen dan ons land. Daarom zou het daar voor Nederlanders veilig kunnen zijn.

De reisorganisaties stellen dat ze door de reisadviezen te kampen hebben met fikse schade en stapten naar de rechter om de overheid te dwingen de reisadviezen aan te passen. Maar de rechtbank gaat daar niet in mee. Volgens de rechter is de overheid misschien inconsequent, maar niet onrechtmatig. Met andere woorden, met het huidige beleid overtreedt het kabinet geen regels.

Veel landen buiten EU oranje of rood

Op dit moment zijn veel landen buiten de EU oranje of rood gekleurd. Dit betekent dat het kabinet adviseert om er alleen naartoe te gaan voor noodzakelijke reizen. Binnen de EU zijn de landen juist geel gekleurd, wat inhoudt dat er volgens de overheid minder risico's zijn.

Dat onderscheid mag worden gemaakt van de rechter, onder meer vanwege het vrije verkeer van personen binnen de EU. Ook is de Staat niet verplicht een onderscheid te maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden.

De overheid heeft eerder aangegeven dat het landen met minder besmettingen toch bewust 'op oranje' zet. Dit omdat toeristen daar te maken kunnen krijgen met snel veranderende regels als het aantal besmettingen oploopt. De reizigers zouden daardoor kunnen stranden in die landen.

Reisbureaus gaan mogelijk in beroep

De reisbureaus zijn niet tevreden met de uitspraak. "De inreisbeperkingen werken niet. Vaccineren wel", stelt directeur Joshua van Eijndhoven van Voja Travel, een van de betrokken reisbureaus. "We hebben vanaf het begin van de pandemie gezien dat het virus zich niet aan de landsgrenzen houdt."

De reisorganisaties overwegen om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank.