Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen toewijzen aan de eigen inwoners, heeft het demissionaire kabinet beslist. Het komt daarmee tegemoet aan een wens van de gemeenten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 30 procent van de sociale koopwoningen. Dat zijn huizen in de prijsklasse tot 355.000 euro, wat volgend jaar de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is. Het ministerie bevestigt daarmee een eerder bericht van de Volkskrant.

Door de schaarste aan koopwoningen in deze goedkopere categorie lopen vooral starters en eenverdieners zo'n huis mis, doordat de woningen te duur zijn. "Deze situatie is onwenselijk", schrijft het ministerie in een toelichting op de nieuwe wet.

"Het is belangrijk dat er ook plek komt en blijft voor de mensen die een binding hebben met de gemeente; de leraren, de verpleegkundigen, de politieagent", aldus demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). "Het is belangrijk dat zij kunnen blijven wonen waar ze werken."

Volgens de bewindsvrouw kunnen de gemeenten een "beperkt aantal" woningen op deze manier toebedelen. De wetswijziging is opgesteld in overleg met de gemeenten.

Meer huurhuizen voor inwoners uit eigen regio

Voor huurhuizen geldt nu al dat gemeenten ze mogen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. Daar zit wel een beperking op van 25 procent van de woningen, maar dat wordt opgeschroefd naar 30 procent.

Gemeenten gaven de afgelopen jaren steeds vaker woningzoekenden met een regionale binding voorrang. Het percentage steeg van 55 in 2016 naar 74 vorig jaar, staat in de toelichting op de nieuwe wet.

Belanghebbenden kunnen zich nog tot januari uitspreken over de nieuwe regels. De verwachting is dat de wetswijziging ergens volgend jaar rond moet zijn.